Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma hrebeň nízkych tatier

Diskusná téma hrebeň nízkych tatier

Kto my vie povedať aký je stav hrebeňa nízkych tatier plánujeme ho prejsť v termíne 20.6.- 23.6. s Telgártu na donovaly

Jožo

Pre raymond - ideme, ale až 15.8. so začiatkom v Ružomberku

Bulat

A mimochadom, zdravim dvoch borcov z Brna, ktori isli velku cast cesty v nasom smere. Bola s nimi sranda.

Bulat

Aktualny stav hrebena NT
/jul 2008/
Hrebenovku NT sme isli 30.6.- 4.7.2008 z Telgartu na Donovaly. Z Telgartu sme vystupili po zelenej cez Kralovu skalu na Kralovu holu. Cesta vedie najprv lesom, kde su iba ojedinele padnute stromy, vo vyssich partiach cez vycistene polomy, tu je vsak dobre zretelny chodnik a ani orientacne problemy tu ziadne neboli.
Usek z K.H. na Andrejcovu je bezproblemovy /ak neratam burku, kt nas zastihla na hrebeni pod Orlovou./
Usek z Andrejcovej do sedla Priehyba je taktiez bez komplikacii. Stupanie zo sedla Priehyba, kt. bolo v minulosti silne zavalene polomom je vyčistene, v sucasnosti sa tu intenzivne spracuva drevo a stretli sme sa tu s tazkymi lesnymi strojmi, kt. tymto usekom drevo nadol stahuju /kto pozna tento usek, vie ze turista s bagazou tu takmer nosom ryje v zemi/
Drobne orientacne problemy boli pri zostupe z Kolesarovej, kde sa chodnik na 2-3 miestach bez znacenia rozvetvuje, po kratkom useku ale narazite na cervenu znacku. Inak mam podozrenie, ze sa tieto rozdvojky po case znovu spajaju, ale neskusali sme to.
V dalsom useku je mensie mnozstvo starych spadnutych stromov pri zostupe z Homolky na polanu Havrania.
Snad najviac zaneseny usek je z Havranej Polany na Ramzu. Chodnik tu je sice vedeny po vrstevnici, je tu vsak niekolko desiatok popadanych stromov, nielen jednotlivych ale aj v seriach za sebou. Su to vacsinou stare polomy, chodniky okolo su dobre vychodene, mnohe je nutné preliezat či podliezat, na niektorych miestach sme museli davat dolu batohy a prekladat ich osobitne. Je tu aj niekolko cerstvo padnutych stromov, pravdepodobne z tejto zimy. Usek nie je technicky vobec narocny, ale je nutne tu pocitat s urcitym zdrzanim /nie viac ako hodinu/
Usek Ramza - certovica je dobre priechodny. V minulosti tu boli popisovane orientacne narocne useky bez znacenia. Na rubanisku po polome asi 1 km za Ramzou nebola orientacia taka narocna ako sme sa obavali. Chodnik nas vyvedie na zvaznicu, asi 250 m je pomocou znacenia vedeny po nej a potom kolmo zahyba dolava a do kopca /asi 50 m nalavo od cesty je vidiet na pahýle stromu i cervena znacka/. Tento chodnik nas dovedie na vyssie umiestnenu "hrebenovu"
zvaznicu, po ktorej ideme stale rovno zapadnym smerom, az prideme na krizovatku, kde je nutné pokracovat v priamom smere /nie dolu doprava/ To uz ale dolu vidime Bacuske sedlo, kam je to iba kusok. Mam pocit, ze tento usek bol po kalamite uz doznaceny, takze orientacne narocny nie je. Uplne bezproblemovy je aj usek v sedle za Lenivou, tu ziari nove znacenie a stratit sa tu je prakticky nemozne.
Zapadna cast hrebena je bez problemov, s jednou vynimkou a to tesne pred Donovalmi. Ked zostupime z Kecky a prejdeme rezervaciu Strosy, zacina pozvolny zostup na Donovaly, A tu je trosku problem. Dost intenzivne sa tu tazi drevo, krizuje sa tu mnozstvo zvaznic, ktore su silne rozjazdene lesnymi strojmi. Znacenie je na mnohych miestach poriedko, takze chodnik sa uplne straca. A najst tu pravu zvaznicu, kt. vas nedovedie nizsie ako by ste chceli nemusi byt jednoduche. Naviac som tento usek siel za celodenneho dazda, pocas
ktoreho stroje veselo jazdia dalej, takze zvaznice mali podobu hlbokych koryt plnych riedkeho blata, tak 30-40 cm hlbokeho- nebolo jednoduche to vobec prejst na druhu stranu /podarilo sa mi to az po asi 100 m, kde bol plytky "brod"/. Zvysok cesty je uz potom bez komplikacii. Dufam ze tento pomerne obsiahly popis bude napomocny.

Raymond

No kto ide hreben prveho az piateho alebo siesteho augusta?

Merhorn

Idealne by bolo ak tu niekto mate danu trasu, hlavne usek andrejcova - ramza zaznaceny v GPS, hodte to sem,urcite je dost ludi co maju gps a tymto by im problemi s bludenim uplne odpadli.
Vdaka tomu cloveku co to ma a tak ucini :)

Radovan martis

Poprosim o chvilku strpenia, foto z polomu bude, pracuje sa na tom.. Pekny vecer

Tomhary

to raymond - obavam sa ze, kvoli pracovnym povinnostiam priatelky pojdeme najskor 15/7 +- ...do 4/7 musi este makat a par dni nech sa skonsolidujeme :) a mozeme vyrazit .... minimalne chceme ist na 4 dni, ale v poho aj 5 chceme si oddychnut a vychutnat pohodu v prirode. ak chces kludne sa pridaj, budeme radi, este sme to nesli, zatial mame pochodene viac VT

Bulat

Zdravim
Ja sa chystam na hreben prvy tyzden v Juli /presne od 30. juna/. Tiez by to mala byt pohodovka na 5 dni. Pokial bude pocasie chcem si to vychutnat. Uvitam vsetky info ohladne kritickych usekov medzi Ramzou a Priehybou.
Inak Rado, nemohol by si zavesit nejake fotky z kalamity na web, aby sme mali predstavu ako to vypada a co tam mame cakat?

Raymond

Tak to je skoda vteda uz urcite nebudem v SR.

Merhorn

Bacaardi: presne tak :) Ja chodim do hor s touto istou ideou. Nezeniem sa, nejde o to ci na to mam alebo nie, ale dokazovat si vytrvalost mozem v telocvicni. Do hor sa chodi relaxovat :)

David

my jsme vyšli z Pustého Pole, je tam hezký skalnatý usek

Shaque

Takže konečný termín je 20.6. o 7:00 v Telgárte
na 4-5 dní ako to pôjde vyrážame štyria niektorý sa odpájajú po ceste pán Iľko nám praje dobrý čas tak uvidíme ako sa vie trafiť.

Milosb

Rado, prosim ta posli mi tie fotky polomov na mrtvytah@yahoo.com , budem ti velmi vdacny, lebo mi ten hreben planujeme cely prebehnut za dva dni a zaujima ma ako nas to spomali.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum